sunnuntaina, helmikuuta 22, 2009

Innostuin pitkästä aikaa leipomaan ruisleipää. Itse tehty kun hakkaa mennen tullen kaupasta ostetut. Kaupan päälle saa vielä keittiössä leijailevan vastapaistetun leivän tuoksun.


Monien ruisjauhopussien kyljessä on leipäjuuren ohje, oman juuren olen saanut äitiltäni.

Siemenruisleipä

taikinanjuuri
5 dl vettä
2 dl ruisrouhetta tai rukiin jyviä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1/2 rkl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja

Sekoitetaan keskenään. Taikina on tässä vaiheessa löysää. Jätetään tekeytymään kulhossaan kostean liinan alle vuorokaudeksi. Kostea liina estää taikinan kuoren kovettumisen.

Sitten taikinaan lisätään
1 1/2 dl lämmintä vettä
4 dl ruisjauhoja

Sekoitellaan tasaiseksi taikinaksi. Taikina on tässä vaiheessa tahmeampaa mutta ei kovaa.

Ota talteen seuraavaa leipää varten juuri, noin nyrkin kokoinen köntti taikinaa. Voit laittaa juuren pakkaseen niin se pysyy hyvänä jos leipomiskerta venähtää.

Voitele ja leivitä vuoka ruisrouheella ja laita taikina vuokaan. Ripottele ruisrouhetta leivän päälle. Anna tekeytyä vuoassa kostean liinan alla 12 tuntia.

Paista leipä vuoassa 175° 1 tunti ja 45 minuuttia. Ota leipä pois vuoasta ja paista vielä n. 15 minuuttia. Anna leivän jäähtyä ennenkuin leikkaat sitä. Sitten vaan herkuttelemaan!

Samoilla tulilla tuli tehtyä myös sämpylöitä.


9 kommenttia:

  1. Voin vakuutta, että tuolla reseptillä leivottu ruisleipä on hyvää! Kiitos myös ohjeesta, joka on mennyt mulla hukkaan, mutta juurta löytyy kyllä pakkasesta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta! pitää ihan kirjottaa muistikirjaan ylös että tulee tehtyä eikä unohu kaikkien reseptien joukkoon :) äiti osti miulle vasta leipävuoan ja se alko huudella justii että pitäis muka koeajaa se muidenki ku herkkukaakkujen paistossa.. :D

    VastaaPoista
  3. jenni11.48

    Pitää testata, hyvältä vaikuttaa!

    VastaaPoista
  4. Tämähän oli kuin potku takapuoleen, sain saman leipäohjeen pari päivää sitten! Huomenna on kai pakko alottaa :)

    VastaaPoista
  5. satu.p: nyt mun ei tartte enää kantaa huonoa omaatuntoa kun en ole muistanut laittaa sulle tätä ohjetta

    kramox: leipävuoka on ääääärimmäisen hyvä syy tehdä leipää

    jenni: se on hyvää ja säilyy mehevänä useamman päivän

    anniP: tää lepä on helppo tehdä ja on muuten hyvää!

    VastaaPoista
  6. Nam! Kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  7. Anonyymi21.38

    Pitääpä kokeilla noita kurpitsansiemeniä sämpylöitten päällä ! Näyttävät houkuttavilta.

    t. Lukija

    VastaaPoista
  8. Anonyymi9.07

    Äitisi ohjeen mukainen siemenleipä on yksinkertaisesti ihanaa. Ainoa ongelma: vatsani sanoo PUM, PUM, jos syön sitä ihan tuoreena. Siksipä minulla on aina varastossa viikon, parin vanhaa leipää. Ei näes homehdu. Toiseen kotimaahani roudaan Suomesta aina ruisjauhoja ja -rouhetta, koska niitä sieltä ei löydy. Hiivaleipäjauhonkin korvaan paikallisilla karkeilla vehnäjauhoilla. Pinjansiemeniä lisään muiden siementen joukkoon. Ja maistuu kyllä maan herkkusuillekin.
    Lissu

    VastaaPoista
  9. Mitä enemmän siemeniä, sen maukkaampi leipä - se on minun leipäpolitiikkani :)

    VastaaPoista