perjantaina, syyskuuta 08, 2006

Ensimmäinen sukka valmis. Malli on kiva ja kaikki on kiva, mutta sitten se mutta. (Kuvat ovat surkeita tiedän, mutta kamera ei illan kähmässä kyennyt parempaan).

Sukka istuu hyvin ellei peräti loistavasti pohkeen kohdalta, mutta nilkasta se on vähän turhan löperö. Vaikeahan tällaisella mallikuviolla on tehdä kavennuksia, mutta jotain pienenemistä nilkkaa kohden olisi hyvä olla. (Mun koivet ainakin kapenevat nilkkaa kohden.) Kirjan mallikuvaa kun katsoo niin huomaa, että sukat istuvat mallimisun nilkoissa hyvin, mutta sitten pohkeen kohdalla on niin kireää että sileän silmukan raidat näyttävät joustinneuleelta, mikä mielestäni ei ole kovinkaan kaunista.

Pitäisikö sitten vaihtaa ohuemmat puikot nilkkaa lähestyessä, saattaisi tuottaa tulostakin? Toimisikohan se?
Kokeilin toisen sukan aloitusta 2,5 puikolla, mutta se näyttää olevan lapaskokoa.

Kantapään ohjeen kanssa oli pieniä luetunymmärtämisongelmia. Sain aikaiseksi tämmösen.

Hassun näköinen mutta istuu hyvin. Onko tälle olemassa joku nimikin?


Lisää narinaa: Ohjeessa on ilmoitettu senttimäärät milloin tehdään mitäkin, aloitetaan esim. kärkikavennukset. Olisi ehkä parempi ilmoittaa missä kohtaa jalkaa ollaan menossa: pikkuvarvas peittyy tms.


En todellaakaan ymmärrä englantilaista tapaa tehdä sukkaa neljällä puikolla. Onko se sitten ettei olisi puikkojen vaihtumiskohtaa niin usein vai mitä? Tokihan tän voi tehdä neljälläkin puikolla, mutta ajattelin kokeilla näin. Että turhiapa uikutan.

Ensimmäinen merisosilkki on keritty. Kun avioliitto kestää sen niin se kestää mitä tahansa. Vyyhdin saattamien reilun tennispallon kokoiseksi nöttöseksi kesti reilun tunnin. Olen miettinyt mitä tehdä merinosilkistä ja Print o’Wave on edelleen kärkisijalla. Huivin KAL:ia kävin tutkimassa, mutten oikein löytänyt vastausta mieltäni riivaamille kysymyksille. Jos huivissa on kerroksia 204 niin miksi siitä nostetaan 240 silmukkaa reunusta varten? Eikö se mene “laineille”? Varsinkin kun reunuksesta neulotaan keskiosan kanssa joka toinen kierros reunasilmukka yhteen. Toisekseen, kuinka paljon reunaan pitää lisätä kerroksia että se sitten vastaa keskiosaa jos mallikertoja haluaakin tehdä enemmän? No, kait sekin matikalla selviää, jos jotenkin innostuis laskemaan. Villasatu näkyy tekevän samaista huivia ja tuskailee saman asian kanssa. Taidan olla niin kelmi, että annan hänen ratkaista nuot jutut ja utsin sitten häneltä :) Hyi minua.

4 kommenttia:

 1. Entäs jos kokeilisit kaventaa sukan nilkassa noiden pitsiosuuksien välissä (jossa on kai sileätä oikeata muutama s). Ne kavennukset voisi sijoittaa sinne sukan takapuolelle, eli sille puolelle mistä kantapää alkaa. En vaihtais pienempiin puikkoihin, koska se näkyy sitten koko mallineuleessa. Kantapää on nimeltään pyöreä eli ranskalainen kantapää.

  Huivista vielä: Jos reunassa on 204 s ja siitä poimitaan myös 204 s, se vetää kurttuun sen keskiosan puolelta. Samasta syystä esimerkiksi hihaa ei ommella kiinni silmukka/krs, vaan muutaman silmukan (yleensä 3 tai 4) välein on ommeltava 2 s samaan krs:ten väliseen lankaan. (Muuten hiha on tasainen, kun vartalokappale vetää pussille itsensä.) Eli hihassa on enemmän silmukoita kuin kerroksia hihan paikalla etu- ja takakappaleissa. 204 kierroksessa 240 on varsin hyvä silmukkamäärä, ja sen saa helposti poimittua, kun reunuksen jakaa esim. 8:aan tai 16:een osaan. 8 osaan jaettu reunus tarkoittaa sitä, että jokaisesta välistä on poimittava 30 s, 16 osaan jaetusta poimitaan joka välistä 15 s.

  Silmukkamäärien hahmottamisessa pitää muistaa, että reunuksen mallikerta on 16 krs korkea, ja poimittavan silmukkamäärän on oltava 8:lla jaollinen (koska reunus yhdistetään joka toisella krs:lla). Reunuksesta poimitaan n. 20% enemmän silmukoita, kuin mitä siinä on kerroksia. (Alkup. POTW:ssa suhde on noin 17,5%.) Eli jos krs:ia (reunasilmukoita) on 100, poimit 120 s. Toivottavasti näistä on apua.

  VastaaPoista
 2. huh, pelottava vuodatus. Sori, tarkoitus oli vain auttaa :) sanaisen arkun kantta ei näemmä voi vain raottaa, sieltä tulee sitten ihan kaikki asia kun aloittaa :)

  VastaaPoista
 3. Tuulia, ei se mitään, hyvä vaan kun saa kunnollisen vastauksen eikä tartte heti kysyä uudelleen kun ei tajua :)

  Se 240 vaan kuulostaa niin älyttömältä määrältä. Mutta sen varmaan hahmottaa paremmin sitten kun tekee itse työtä. Joskus ohjeet tuntuvat heprealta kun niitä lukee, mutta kun tekee samalla kun lukee niin tajuaa mistä on kyse.

  Minä vielä mietin tuota sukka-asiaa. Ja kokeilen kuinka piukea tulee jos tekee sukkaa 2,5 mm puikoilla. Sillä koolla ne varmasti olisivat nilkasta hyvät, mutta pohje olisi toista mieltä... Nyt varmaan kaivattasiin niitä 2,75 mm puikkoja, joista välillä niin kovasti kohkataan :D

  VastaaPoista
 4. Sama idea kaventamisen suhteen kuin Tuulialla! Sileät raidat voi hyvin kaventaa pohkeen jälkeen sukan takapuolella, saattavat näyttää jopa seksikkäältä!

  VastaaPoista